På fredag er det St. Bededag og hvert år aftenen før denne helligdag, går vi en aftentur og nyder at vejret er ved at blive lunere. Når vi kommer hjem, rister vi hveder i ovnen, laver te/rooibos, skifter til nattøj, og når både hveder, te og vi er selv er klar, sætter vi os godt til rette og nyder herlighederne.
Dene tradition med at spise lune hveder aftenen før St. Bededag stammer måske helt tilbage til 1686, da det blev besluttet at slå alle bededage sammen til en stor bededag. Denne dag blev så hellig, at selv bagerne skulle holde lukket. Derfor kom bagerne helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra store hvedeknopper dagen før, som folk så kunne købe med hjem til at varme og spise dagen efter. Det blev imidlertid hurtigt til, at hvederne blev spist samme aften, mens de endnu var lune.
En anden tradition, der er forbundet med St. Bededag er at gå en tur på byens volde. Denne tradition siges at være opstået på grund af det vellydende klokkespil fra Vor Frue Kirke, der lokkede københavnerne ud for at spadsere og nyde de forårsgrønne lindetræer og kastanjetræer. (Kilde: TV2 & Wikipedia).
Ingredienser til 12 stk.:
2½ dl mælk
50 g gær
400-450 g hvedemel
50 g groft mel (jeg bruger grahamsmel)
1 tsk groft salt
2 tsk kardemomme
2 spsk rørsukker
50 g smør
Til servering:
Smør
Kanelsukker (i forholdene: 1 tsk stødt kanel til 2 spsk sukker)
Lun mælken til den er fingervarm. (Hvis den når at blive for varm,
stilles den til side indtil den har den rette temperatur.)
Opløs gæret i den fingervarme mælk og stil til side.
Bland de 2 slags mel sammen med salt, kardemomme og sukker.
Skær smørret ud i små tern og smuldr dem i melblandingen.
Hæld mælk/gærblandingen i lidt af gangen og rør godt rundt til den er glat og smidig. Den skal være klistret, men slippe fingrene.
Lad dejen hæve tildækket ca. 45 min. til dobbelt størrelse.
Fór et aflangt fad med bagepapir.
Del dejen op i 12 og tril dem til aflange boller der placeres i fadet med en lille smule luft omkring sig.
Dæk bollerne/hvederne med et fugtigt viskestykke og lad dem hæve et lunt sted en times tid, til de er vokset sammen.
Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn efter ca. 45 min.
Bag hvederne på nederste rille ca. 20 min., til de er lysebrune.
Afkøles på en bagerist.
Ca. 5 min. + den tid, det tager for din ovn at blive varm før hvederne skal spises, tændes ovnen på 200 grader alm. ovn.
Stil evt. smørret frem, så det ikke er for hårdt.
Når ovnen er varm, brydes hvederne forsigtigt fra hinanden og skæres igennem.
Ristes i ovnen ca. 5 min. til de er sprøde.
Bland kanel og sukker til kanelsukker, gang evt. op i opskriften.
Servér hvederne med smør og kanelsukker til at drysse på samt evt. en kop varm te/rooibos.
Lyt evt. til disse sange fra 30’erne og 40’erne på Spotify,
imens du hygger dig med de lune hveder og den varme te.
vi skal da på volden så…